תל אביב מאופיינת בשכונות רבות ומגוונות מבחינת הרכב האוכלוסיה, סגנון הבנייה, רמת התשתיות וכמובן מחירי הדיור. אולם מבחינת הביקוש אין ספק כי בממוצע מדובר במחירי הדירות הגבוהים בישראל ביחס לערים אחרות. אין פלא אם כך, שיזמים רבים מבקשים לבצע פרויקטים דוקא בתל אביב, ומנגד רף הציפיות של דיירים באזורי הביקוש גבוה ולעיתים לא ריאלי.
מכיוון שאזורי הביקוש העיקריים (מרכז וצפון העיר) ממילא צפופים וקיים בהם מחסור בתשתיות (גני ילדים, בתי ספר, מבני ציבור, גינות ציבוריות ועוד), הרי שתוספת דירות יוצרת עומס על התשתיות הקיימות אשר ממילא נמצאות בחסר.
לכן עיריית תל אביב יפו נוהגת בכובד ראש במתן היתרי בנייה לפרויקטים של תמ"א 38 במסלול חיזוק והוספת דירות וכן במסלול הריסה ובנייה שהינו מכביד אף יותר בהיבט של התשתיות מכיוון שמספר הדירות החדשות גבוה בו יותר.
תכנית הרובעים
תכנית הרובעים של עיריית תל אביב מחלקת את העיר לרובעים ומפרטת את זכויות הבניה בכל אחד מהם, תוך שהיא מטמיעה את מדיניות התכנון העירונית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בהתאם לתמ"א 38 על תיקוניה. תוכניות רובע 3 ו-4 הן שתיים מארבע תכניות עירוניות חדשות לארבעת הרבעים במרכז העיר תל אביב (רובעים 3, 4, 5 ו- 6). תכניות אלה חלות על בנייני מגורים בלבד כולל בנייני מגורים מעל חזית מסחרית, וברובע 4 גם בבניינים ברחובות המסחריים. מטרת התכנית לקבוע מהן זכויות הבניה לבניה חדשה ולתוספות בניה על בניינים קיימים תוך שמירה על אופי הסביבה הבנויה וכן פישוט הליכי התכנון והרישוי.
התכנית זכתה להתנגדויות רבות של תושבים שטענו כי היא פוגעת בזכותם למימוש תמ"א 38 ואף מהנדס העיר תל אביב הגיש התנגדות משלו. נכון לסוף מאי 2018 תוכנית רובע 3 אושרה ותוכנית רובע 4 צפויה לעבור לעיון הוועדה המחוזית לאחר שנחתמה ע"י הוועדה המקומית.
תא 5000
תכנית המתאר העירונית (תא/5000) מאמצת את הקווים האסטרטגיים שנקבעו ב"חזון העיר" אשר אושר ע"י מועצת העיר כחלק מהתכנית האסטרטגית לעיר כמטרות על:
- שמירה על מעמד העיר כמרכז כלכלי ותרבותי;
- קידום העיר כעיר לכל תושביה;
- ממשל עם הפנים לאזרח;
- פיתוח סביבה עירונית אטרקטיבית.
תכנית המתאר מציבה יעד לשנת 2025. התכנית קובעת הוראות כלליות אשר ינחו את הכנתן של תוכניות מתאר מקומיות חלקיות ותכניות מפורטות חדשות. התכנית קובעת את אופן הפיתוח הפיזי בעיר – אילו אזורים בעיר ייועדו למגורים, לתעסוקה, למסחר, לשימושים ציבוריים או ליעודי קרקע אחרים; אילו מקומות ראוי לשמור ואילו ראוי לפתח; מהן ההוראות וההנחיות בהיבטים תחבורתיים, סביבתיים והיבטים רבים נוספים בעלי השפעה על הפיתוח הפיזי של העיר.